Wyznacz n
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
\(\frac{3n+4}{4n+5}-\frac{3}{4}<\frac{1}{3600}\;\;\;\; \wedge \;\;\;\frac{3n+4}{4n+5}-\frac{3}{4}>-\frac{1}{3600}\\
\frac{3n+4}{4n+5}<\frac{2701}{3600}\;\;\;\wedge\;\;\;\frac{3n+4}{4n+5}>\frac{2699}{3600}\\
10800n+14400<10804n+13505\;\;\;\wedge\;\;\;10800n+14400>10796n+13495\\
-4n<-895\;\;\;\wedge\;\;\;4n>-905\\
n>223,75\;\;\;\wedge\;\;\;n>-226,25\;\;\;\wedge\;\;n\in\mathbb{N}\\
n\in\{224,225,226,...\}\)
najmniejszą liczbą naturalną jest 224
\frac{3n+4}{4n+5}<\frac{2701}{3600}\;\;\;\wedge\;\;\;\frac{3n+4}{4n+5}>\frac{2699}{3600}\\
10800n+14400<10804n+13505\;\;\;\wedge\;\;\;10800n+14400>10796n+13495\\
-4n<-895\;\;\;\wedge\;\;\;4n>-905\\
n>223,75\;\;\;\wedge\;\;\;n>-226,25\;\;\;\wedge\;\;n\in\mathbb{N}\\
n\in\{224,225,226,...\}\)
najmniejszą liczbą naturalną jest 224
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re:
jest dodatnie, bo n jest naturalnekakapipe pisze:a można mnożyć "na krzyż" skoro nie wiemy czy 4n+5 jest dodatnie czy ujemne? I czy nie ma jakiegoś łatwiejszego sposobu na roziwązanie tego zadania?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
Re: Wyznacz n
Chciałem tylko poprosić o pomoc w związku z tym zadaniem. Gdybym jednak nie zauważył możliwości z przemnożeniem "na krzyż" to jak wyglądałoby rozwiązywanie
Chyba nie zrozumiałem do końca tematu i gdybym nie zauważył szybszej metody to robiłbym to klasycznie, ale mi nie wychodzi i nie rozumiem dlaczego. Proszę, czy mógłby mi ktoś pomóc?
Chyba nie zrozumiałem do końca tematu i gdybym nie zauważył szybszej metody to robiłbym to klasycznie, ale mi nie wychodzi i nie rozumiem dlaczego. Proszę, czy mógłby mi ktoś pomóc?