Wzajemne położenie dwóch okręgów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
asdfghjk
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 21 lut 2015, 13:13

Wzajemne położenie dwóch okręgów

Post autor: asdfghjk »

Dla jakich wartości parametru m \((m \in R)\) okręgi opisane równaniami: o1: \((x-m)^2+(y+1)^2=8\) i o2: \((x+1)^2+(y-m)^2=2\) są zewnętrznie styczne?

Wyznaczyłam środki okręgów i długości promieni,
wiem, że odległość między ich środkami powinna być równa sumie ich promieni, próbowałam to obliczyć jednak wychodzą mi złe wyniki
Johny94
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 88
Rejestracja: 06 gru 2010, 15:20
Podziękowania: 23 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy

Post autor: Johny94 »

Musisz znaleźć m spełniające równanie:
\(\sqrt{(m+1)^2 + (-1-m)^2} =3\sqrt{2}\)
Otrzymasz równanie kwadratowe:
\(m^2 +2m-8 = 0\)
którego rozwiązaniem jest:
\(m = 2\) lub \(m = -4\)
ODPOWIEDZ