Rozklad wielomianu - pomocy! :(

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
magda1221
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 16 wrz 2013, 16:08
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

Rozklad wielomianu - pomocy! :(

Post autor: magda1221 »

Mam wielomian \(x^3 - 4x^2\) - 3x +18 rozłożyć na czynniki i ciekawi mnie czy jest jakaś metoda pozwalająca na szybszy rozkład niż twierdzenie o pierwiastkach wymiernych ;/ Bo trochę to czasu zajmuje zupełnie bez sensu xd
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

chyba to najszybsza metoda ;)

\(x^3-4x^2-3x+18=(x+2)(x^2-6x+9)=(x+2)(x-3)^2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

magda1221 pisze:Mam wielomian \(x^3 - 4x^2\) - 3x +18 rozłożyć na czynniki i ciekawi mnie czy jest jakaś metoda pozwalająca na szybszy rozkład niż twierdzenie o pierwiastkach wymiernych ;/ Bo trochę to czasu zajmuje zupełnie bez sensu xd
można też tak pogrupować składniki:
\(x^3 - 4x^2 - 3x +18=x^3 -3x^2-x^2 - 3x +18=x^3 -3x^2-(x^2 + 3x -18)=x^2(x-3)-(x-3)(x+6)=...\)
ale nie ukrywam ,że wpadła na to wiedząc, że 3 jest pierwiastkiem :wink:
rafal0803
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 22 gru 2014, 19:32
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Re: Rozklad wielomianu - pomocy! :(

Post autor: rafal0803 »

Mi najłatwiej rozkłada się wielomiany schematem Hornera :) bardzo prosty i przyjemny :) Polecam :P
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Rozklad wielomianu - pomocy! :(

Post autor: eresh »

rafal0803 pisze:Mi najłatwiej rozkłada się wielomiany schematem Hornera :) bardzo prosty i przyjemny :) Polecam :P
a nie potrzebujesz do tego twierdzenia o pierwiastkach wielomianu? ;)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
rafal0803
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 22 gru 2014, 19:32
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Re: Rozklad wielomianu - pomocy! :(

Post autor: rafal0803 »

No tak, potrzebuję :D ale potem jest łatwiej, szybciej :)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Rozklad wielomianu - pomocy! :(

Post autor: eresh »

rafal0803 pisze:No tak, potrzebuję :D
i tu jest problem, bo potem to już tylko z górki :D
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ