lubelska próbna 2015

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
beata1111
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 23 kwie 2012, 07:41
Podziękowania: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 19 razy
Płeć:

lubelska próbna 2015

Post autor: beata1111 »

25 lutego miała być, może ma ktoś arkusze, albo wie, gdzie można je znaleźć?
szczepano
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 13 sty 2010, 22:29

Re: lubelska próbna 2015

Post autor: szczepano »

dołączam się do pytania
wojtysia
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 06 sty 2015, 17:42
Płeć:

Post autor: wojtysia »

Mam podstawę i rozszerzenie.
liczbapi
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 24
Rejestracja: 19 lut 2011, 09:47
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Re: lubelska próbna 2015

Post autor: liczbapi »

Proszę podziel się.
Pozdrawiam
3,14
wojtysia
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 06 sty 2015, 17:42
Płeć:

Post autor: wojtysia »

fg123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 18 lut 2015, 15:09
Podziękowania: 3 razy

Post autor: fg123 »

@wojtysia
Mógłbyś wrzucić rozszerzenie na inny hosting? Np. http://www.imgur.com lub http://www.speedyshare.com
wojtysia
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 06 sty 2015, 17:42
Płeć:

Post autor: wojtysia »

http://imgur.com/DqEYVtP
http://imgur.com/RBm5DNd

Nie wiem dlaczego nie chciało pójść za jednym razem. Informatyka nie jest moją mocną stroną, miłego rozwiązywania ;)
fg123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 18 lut 2015, 15:09
Podziękowania: 3 razy

Post autor: fg123 »

Witam raz jeszcze! Wiesz może lub czy ktoś może wie co to za wyrażenia w zadaniu 8 (funkcja f) i w zadaniu 5 (pierwsze równanie y=...) (PR)? Pozdrawiam
fg123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 18 lut 2015, 15:09
Podziękowania: 3 razy

Post autor: fg123 »

I jeszcze zadanie 9 jeśli można prosić...
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1867
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Rozwiązania zadań:
http://www.zadania.info/d1637
wujaszek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 19 mar 2015, 16:15
Płeć:

Post autor: wujaszek »

W poleceniu zadania 11 nie ma informacji o tym, że trapez jest prostokątny.
fg123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 18 lut 2015, 15:09
Podziękowania: 3 razy

Post autor: fg123 »

Dziękuję serdecznie za rozwiązania. Dziś rano sobie zrobiłem tą maturkę. Mam wątpliwości co do rozwiązania zadania 15 PR. Obliczone wartości q są poprawne, ale w pierwszej sumie podstawił Pan \(q= \frac{1}{9}\) zamiast \(q= \frac{1}{3}\). Pozdrawiam i miłego dnia życzę...
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1867
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

@wujaszek
@fg123
Poprawiłem, dzięki.
fg123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 18 lut 2015, 15:09
Podziękowania: 3 razy

Post autor: fg123 »

Jeszcze takie pytanie odnośnie zadania 12.
Czy ktoś mógłby wyjaśnić dlaczego reszta z dzielenia określona w zadaniu jest wielomianem pierwszego stopnia?

Znalazłem tylko takie twierdzenie

Twierdzenie o reszcie

Reszta z dzielenia wielomianu \(W(x)\) przez dwumian \(x-a\) jest równa \(W(a)\)


Wiem też, że \(W(z)=R(z)\)
wujaszek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 19 mar 2015, 16:15
Płeć:

Post autor: wujaszek »

Fg123

Reszta z dzielenia dowolnego wielomianu przez wielomian stopnia n-tego jest wielomianem stopnia mniejszego niż n.
ODPOWIEDZ