Tożsamości trygonometryczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Alipiccolo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 30 sty 2010, 12:51

Tożsamości trygonometryczne

Post autor: Alipiccolo »

\((1-sin^2 \alpha) x (1+tg^2 \alpha)=1\)
Główny problem dla mnie to sprowadzenie wszystkiego do wspólnego mianownika.. Z góry dzięki za pomoc;]
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\alpha \neq \frac{ \pi }{2}+k \pi\)

\(L=(1-\sin^2 \alpha) \cdot (1+tg^2 \alpha )=\cos^2 \alpha \cdot (1+ \frac{\sin^2 \alpha }{\cos^2 \alpha } )=\cos^2 \alpha \cdot \frac{\cos^2 \alpha +\sin^2 \alpha }{\cos^2 \alpha }=1=P\)
Alipiccolo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 30 sty 2010, 12:51

Post autor: Alipiccolo »

dzieki za pomoc:)
ODPOWIEDZ