Witam. Bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniu ponizszych zadan. Z gory dziekuje i pozdrawiam.
zadanie 1.
a) \(log3(\frac{2}{x} - 1) = 2\)
b) \(log4(\frac{1}{x} - 2) = 1\)
c) \(log\frac{1}{2}(\frac{1}{x} + 3 ) = -2\)
d) \(log2(4-\frac{3}{x}) = 3\)
Zadanie 2.
a) logx27 = 3
b) logx81 = -2
c) logx64 = 2
d) logx25 = -2
e) logx32 = 5
Rownania logarytmiczne - Dwa zadania.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
zad 2
Korzystamy z definicji logarytmu .
W każdym przykładzie są te same założenia \(x>0 \wedge x \neq 1\)
a)
\(x^3=27\)
x=3
b)
\(x^{-2}=81\)
\(\frac{1}{x^2} =81 [/ tex]
\( x^2= \frac{1}{81} \wedge x>0\)
\(x= \frac{1}{9}\)
c) \(x^2=64 \wedge x>0\)
x=8
d)\(x^{-2}=25 \wedge x>0\)
\(x = \frac{1}{5}\)
e)
\(x^5=32\)
x=2\)
Korzystamy z definicji logarytmu .
W każdym przykładzie są te same założenia \(x>0 \wedge x \neq 1\)
a)
\(x^3=27\)
x=3
b)
\(x^{-2}=81\)
\(\frac{1}{x^2} =81 [/ tex]
\( x^2= \frac{1}{81} \wedge x>0\)
\(x= \frac{1}{9}\)
c) \(x^2=64 \wedge x>0\)
x=8
d)\(x^{-2}=25 \wedge x>0\)
\(x = \frac{1}{5}\)
e)
\(x^5=32\)
x=2\)