Błąd względny i bezwzględny.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Anxious
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 21 lut 2015, 16:36
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Błąd względny i bezwzględny.

Post autor: Anxious »

pilne!
Pani Kowalska oszacowała wartość wydatków wakacyjnych- 15 000 zł. Obóz dla córki 1650 zł, obóz dla syna 1580 zł, wczasy 11 200 zł, wycieczka 840 zł. Czy wystarczy pieniędzy na zrealizowanie planów? Oblicz błąd względny, bezwzględny oraz procentowy oszacowania wartości wydatków.
Anxious
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 21 lut 2015, 16:36
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Post autor: Anxious »

Wyznacz liczbę x jeżeli przybliżenie z nadmiarem liczby x jest równe 24,6, a błąd bezwzględny tego przybliżenia wynosi 0,02. Prosze o wytłumaczenie. :)
tylkojedynka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 462
Rejestracja: 31 sty 2011, 23:03
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 203 razy
Płeć:

Re:

Post autor: tylkojedynka »

Anxious pisze:Wyznacz liczbę x jeżeli przybliżenie z nadmiarem liczby x jest równe 24,6, a błąd bezwzględny tego przybliżenia wynosi 0,02. Prosze o wytłumaczenie. :)
liczba \(24,6\)jest przybliżeniem z nadmiarem liczby \(x\)
popełniony błąd bezwzględny jest równy:\(24,6-x\)
\(24,6-x=0,02\)
\(x=24,58\)
tylkojedynka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 462
Rejestracja: 31 sty 2011, 23:03
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 203 razy
Płeć:

Re: Błąd względny i bezwzględny.

Post autor: tylkojedynka »

Anxious pisze:pilne!
Pani Kowalska oszacowała wartość wydatków wakacyjnych- 15 000 zł. Obóz dla córki 1650 zł, obóz dla syna 1580 zł, wczasy 11 200 zł, wycieczka 840 zł. Czy wystarczy pieniędzy na zrealizowanie planów? Oblicz błąd względny, bezwzględny oraz procentowy oszacowania wartości wydatków.
wartość wydatków wakacyjnych:\(1650+1580+11200+840=15270\)

wydatki przewyższają szacunkową, wstępną wartość- nie wystarczy pieniędzy

błąd bezwzględny:\(\begin{vmatrix}1500-15270 \end{vmatrix} =270\)

błąd względny: \(\frac{270}{15270} =0,017682\)

błąd procentowy:1,177%
ODPOWIEDZ