liczy naturalne.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Anxious
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 21 lut 2015, 16:36
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

liczy naturalne.

Post autor: Anxious »

1.wykaż, że reszta z dzielenia przez 12 sumy kwadratów trzech kolejnych liczb naturalnych nieparzystych jest równa 11.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\((2n-1)^2+(2n+1)^2+(2n+3)^2=4n^2-4n+1+4n^2+4n+1+4n^2+12n+9=\\=12n^2+12n+11=12(n^2+n)+11\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ