Zapis liczb

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Zapis liczb

Post autor: Januszgolenia »

Zapisz przybliżenie podany liczb w postaci \(a \cdot 10^n\) gdzie \(a \in <1,10) i n \in N\):
a) \(2008^{2008}\)
b) \(5^{6^7}\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

To tylko dla porządku podpowiedź - skorzystać z logarytmu dziesiętnego:

\(a=2008^{2008}\\log a=2008\cdot log2008\)

\(b=5^{6^7}\\log b=6^7log5\)
ODPOWIEDZ