Koło wpisane w trójkąt
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Koło wpisane w trójkąt
Wykaż, że koło o polu \(12\) zmieści się we wnętrzu trójkąta o bokach \(6, 8, 10\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
- lukasz8719
- Stały bywalec
- Posty: 852
- Rejestracja: 06 lut 2012, 17:03
- Otrzymane podziękowania: 404 razy
- Płeć:
Re: Koło wpisane w trójkąt
Albo policzyć pole koło wpisanego w ten trójkąt (największy jaki się zmieści),
Promień koła wpisanego w trójkąt prostokątny
\(r= \frac{a+b-c}{2}=2 \\ P= \pi 2^2=4 \pi >12\)
Promień koła wpisanego w trójkąt prostokątny
\(r= \frac{a+b-c}{2}=2 \\ P= \pi 2^2=4 \pi >12\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Pole trójkąta możesz policzyć z wzoru:
\(P_{trójkąta}=p r\;\;\;gdzie\;p=połowa\; obwodu\;\;czyli\;\;p= \frac{6+8+10}{2}=12\)
\(P_{trójkąta\;prostokątnego}= \frac{1}{2} \cdot 6 \cdot 8=24\)
Oblicz r
\(12r=24\\r=2\)
Pole koła wpisanego:
\(P=\pi r^2=4\pi>12\)
Skoro pole koła wpisanego w ten trójkąt jest większe od 12,to koło o polu 12 mieści się
w trójkącie,jako mniejsze od koła wpisanego.
\(P_{trójkąta}=p r\;\;\;gdzie\;p=połowa\; obwodu\;\;czyli\;\;p= \frac{6+8+10}{2}=12\)
\(P_{trójkąta\;prostokątnego}= \frac{1}{2} \cdot 6 \cdot 8=24\)
Oblicz r
\(12r=24\\r=2\)
Pole koła wpisanego:
\(P=\pi r^2=4\pi>12\)
Skoro pole koła wpisanego w ten trójkąt jest większe od 12,to koło o polu 12 mieści się
w trójkącie,jako mniejsze od koła wpisanego.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.