Numerowanie stron

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Numerowanie stron

Post autor: Januszgolenia »

Przy numerowaniu stron rękopisu napisano ogółem 4989 cyfr. Ile stron liczył ten rękopis? Zapisz obliczenia.
sebnorth
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 871
Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Otrzymane podziękowania: 415 razy
Płeć:

Post autor: sebnorth »

Na \(999\) stron zużyjemy:

\(9 \cdot 1 + 90 \cdot 2 + 900 \cdot 3 = 2889\) cyfr

pozostałe \(4989 - 2889 = 2100\) cyfr pójdzie na numeracje stron 4-cyfrowych

jest ich \(2100:4 = 525\)

Razem mamy \(999 + 525 = 1524\) stron
ODPOWIEDZ