chrząszcze.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
paluszek-19
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 142
Rejestracja: 19 lis 2009, 16:56

chrząszcze.

Post autor: paluszek-19 »

4.88
Gromada chrząszczy licząca na początku 500 osobników powiększa się po upływie każdego miesiąca o 7 procent.
a) Napisz wzór i naszkicuj wykres funkcji y = f(t) gdzie t oznacza liczbę miesięcy, a wartości funkcji są liczebnością populacji chrząszczy.
b) podaj liczebność populacji po upływie trzech miesięcy i po upływie jednego roku.

odp do a) kompletnie dla mnie nie zrozumiała f(t) = 500* 1,07^t. Proszę o wytłumaczenie.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

a.
na początku jest 500 osobników
po miesiącu: \(500+0,07\cdot 500=500(1+0,07)=1,07\cdot 500=500\cdot 1,07^1\)
po dwóch miesiącach: \(1,07\cdot 500+0,07\cdot 1,07\cdot 500=1,07\cdot 500(1+0,07)=1,07\cdot 500\cdot 1,07=500\cdot 1,07^2\)
po t miesiącach: \(500\cdot 1,07^t\)

b.
\(f(3)=500\cdot 1,07^3 \approx 612
f(12)=500\cdot 1,07^{12} \approx 1126\)
paluszek-19
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 142
Rejestracja: 19 lis 2009, 16:56

Post autor: paluszek-19 »

bardzo Ci dziękuje:*
ODPOWIEDZ