Mam definicje funkcjonału Minkowskego
Niech \(A\) będzie wypukłym, pochłaniającym podzbiorem przestrzeni liniowej \(X\). Wówczas poprawnie określony funkcjonał \(p(x)=inf\left\{ \lambda>0: x \in \lambda A \right\}\) \(x \in X\) nazywamy funkcjonałem Minkowskiego.
I mam problem z udowodnieniem własności funkcjonału
\(1) p \ge 0\)
skąd wynika że \(p(0)=0\)
skoro definicja mówi że \(p(x)\) jest najmniejszą \(\lambda>0\) czyli jak może być \(0\)
znalazłam taki dowód
Z definicji zbioru pochłaniającego \(x=0\). Skoro \(0\in tA\) dla pewnego \(t>0\), to \(0=\frac{1}{t}0\in\frac{1}{t}\cdot tA=A\)
czyli mamy że \(0 \in A\)
ALe jak z tego wynika że \(p(0)=0\)
funkcjonał Minkowskiego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 256
- Rejestracja: 12 lis 2010, 19:48
- Podziękowania: 241 razy
- Płeć:
- escher
- Moderator
- Posty: 308
- Rejestracja: 26 wrz 2008, 13:41
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 68 razy
Infimum tym właśnie różni się od minimum, że nie musi być elementem zbioru.
Skoro każda liczba dodatnia należy do tego zbioru \(\lbrace \lambda >0: x \in \lambda A\rbrace\) (a to właśnie zostało pokazane wyżej ze zmianą literki lambda na t), to musi być \(\inf\lbrace \lambda >0: x \in \lambda A\rbrace = 0\).
Dla lepszego zrozumienia może warto zajrzeć w jakiś zbiór z Analizy matematycznej I, gdzie jest mowa o kresach zbiorów.
Skoro każda liczba dodatnia należy do tego zbioru \(\lbrace \lambda >0: x \in \lambda A\rbrace\) (a to właśnie zostało pokazane wyżej ze zmianą literki lambda na t), to musi być \(\inf\lbrace \lambda >0: x \in \lambda A\rbrace = 0\).
Dla lepszego zrozumienia może warto zajrzeć w jakiś zbiór z Analizy matematycznej I, gdzie jest mowa o kresach zbiorów.