Wykaż, że

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Derp1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 15 lut 2015, 15:29

Wykaż, że

Post autor: Derp1 »

Wykaż, że jeśli \(a \neq 0\) i \(b \neq 0\) to przynajmniej jedno z równań \(ax^2+ax+b=0\ \ \ bx^2+bx- \frac{1}{2}a=0\) ma rozwiązanie.
sebnorth
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 871
Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Otrzymane podziękowania: 415 razy
Płeć:

Post autor: sebnorth »

\(\Delta_1 = a^2 - 4ab\)

\(\Delta_2 = b^2 + 2ab\)

\(\Delta_1 + 2\Delta_2 = a^2 + 2b^2 > 0\)

Zatem przynajmniej jedna z delt musi być dodatnia, w przeciwnym razie obie byłyby niedodatnie i powższa suma byłaby \(\leq 0\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\Delta _1+ \Delta _2=a^2-2ab+b^2=(a-b)^2 \ge 0\) dla każdego a i b .
Czyli co najmniej jedna z delt musi być nieujemna .
ODPOWIEDZ