Piętnaście osób trzeba podzielić na trzy grupy, po pięć osób w każdej grupie. Na ile sposobów można to zrobić, jeśli uporządkowanie w grupie nie ma znaczenia oraz:
a) kolejność grup jest istotna
b) kolejność grup nie jest istotna?
a) \({15\choose 5} \cdot {10\choose 5} \cdot {5\choose 5} \cdot 3!\) to jest wg mnie odpowiedź a w książce jest odpowiedź
\({15\choose 5} \cdot {10\choose 5} \cdot {5\choose 5}\)
b) \({15\choose 5} \cdot {10\choose 5} \cdot {5\choose 5}\) to jest wg mnie odpowiedź a w książce jest odpowiedź
\(\frac{{15\choose 5} \cdot {10\choose 5} \cdot {5\choose 5}}{3!}\)
Proszę o konsultacje o co chodzi
kombinatoryka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 501
- Rejestracja: 15 sie 2012, 21:03
- Podziękowania: 12 razy
- Otrzymane podziękowania: 275 razy
Re: kombinatoryka
Twoja odpowiedź w a) i w b) byłaby dobra gdybyś każdą "piątkę" losował z różnych zbiorów osób
ponieważ losujesz wszystkie z jednego zbioru niepotrzebny jest czynnik 3! w punkcie a)
Np na małym zbiorze {A,B,C,D} który dzielę na dwie grupy:
ważna kolejność grup:WYSTARCZY \({4 \choose 2} {2 \choose 2}\)
AB CD
AC BD
AD BC
CD AB
BD AC
BC AD
nie jest ważna kolejność grup: \(\frac{{4 \choose 2} {2 \choose 2} }{2!}\)
AB CD
AC BD
AD BC
ponieważ losujesz wszystkie z jednego zbioru niepotrzebny jest czynnik 3! w punkcie a)
Np na małym zbiorze {A,B,C,D} który dzielę na dwie grupy:
ważna kolejność grup:WYSTARCZY \({4 \choose 2} {2 \choose 2}\)
AB CD
AC BD
AD BC
CD AB
BD AC
BC AD
nie jest ważna kolejność grup: \(\frac{{4 \choose 2} {2 \choose 2} }{2!}\)
AB CD
AC BD
AD BC
-
- Witam na forum
- Posty: 8
- Rejestracja: 08 kwie 2021, 18:22
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: kombinatoryka
zapraszam na rozwiązanie w formie filmiku
https://www.youtube.com/watch?v=035bRSvsXOY
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)