Wyłaczanie przed nawias.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Vasili
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 71
Rejestracja: 01 kwie 2012, 17:36
Podziękowania: 11 razy

Wyłaczanie przed nawias.

Post autor: Vasili »

Witam
Mam pytanie w jaki sposób został zapisany ostateczny wynik?
Pozdrawiam
3\(x^{2}\)\((x-2)^{2}\)+\(x^{3}\)*2(x-2)= \(x^{2}\)\((x-2)(x-6)\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

Vasili pisze:Witam
Mam pytanie w jaki sposób został zapisany ostateczny wynik?
Pozdrawiam
3\(x^{2}\)\((x-2)^{2}\)+\(x^{3}\)*2(x-2)= \(x^{2}\)\((x-2)(x-6)\)
\(3x^2(x-2)^2+2x^3(x-2)=\\
x^2(x-2) (3(x-2)+2x)=\\
x^2(x-2)(3x-6+2x)=\\
x^2(x-2)(5x-6)\)

czyli coś jest nie tak ;) nie powinno być minusa przed \(2x^3\)?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Vasili
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 71
Rejestracja: 01 kwie 2012, 17:36
Podziękowania: 11 razy

Post autor: Vasili »

Tak powinno być -
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

to spróbuj sam to poprawić, w razie problemów pisz
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ