Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
klasa3b
- Dopiero zaczynam
![Dopiero zaczynam Dopiero zaczynam](./images/ranks/rank1.gif)
- Posty: 16
- Rejestracja: 22 lis 2009, 13:35
Post
autor: klasa3b »
z koła o promieniu 6cm wycięto możliwie największy sześciokąt foremny.Jaki procent powierzchni kola pozostał po wycięciu sześciokąta?
kaka
-
irena
- Guru
![Guru Guru](./images/ranks/rank14.gif)
- Posty: 22300
- Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
- Otrzymane podziękowania: 9858 razy
- Płeć:
Post
autor: irena »
Pole koła:
\(P_k=36\pi\ cm^2\)
Sześciokąt ma bok równy promieniowi koła. Jego pole:
\(P_s=6\cdot\frac{6^2\sqrt{3}}{4}=54\sqrt{3}cm^2\)
Zostaje:
\(\frac{36\pi-54\sqrt{3}}{36\pi}=\frac{2\pi-3\sqrt{3}}{2\pi}\cdot100%=\frac{50(2\pi-3\sqrt{3})}{\pi}%\approx17,20%\)