Długości boków a, b, c (gdzie a<b<c) trójkąta prostokątnego ABC wyznaczają ciąg geometryczny (a,b,c).
a) Wyznacz iloraz tego ciągu geometrycznego
b) Oblicz dowolną funkcję trygonometryczną większego kąta ostrego trójkąta ABC i na tej podstawie określ miarę kąta ( z dokładnością do \(1^\circ\)).
Proszę o pomoc
Boki trójkąta - ciąg geometryczny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 147
- Rejestracja: 04 lut 2010, 22:30
- Podziękowania: 81 razy
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
a)
\(a\) - przyprostokątna
\(b=aq\) - przyprostokątna
\(c=aq^2\) - przeciwprostokątna
\(a^2+b^2=c^2\)
\(a^2+(aq)^2=(aq^2)^2\)
\(a^2+a^2q^2=a^2q^4\ /:a^2\)
\(1+q^2=q^4\)
\(q^4-q^2-1=0\)
\(q^2=t, t>0\)
wystarczy rozwiązać równanie
\(t^2-t-1=0\)
a potem q>0, bo ciąg a,b,c ma być rosnący
\(a\) - przyprostokątna
\(b=aq\) - przyprostokątna
\(c=aq^2\) - przeciwprostokątna
\(a^2+b^2=c^2\)
\(a^2+(aq)^2=(aq^2)^2\)
\(a^2+a^2q^2=a^2q^4\ /:a^2\)
\(1+q^2=q^4\)
\(q^4-q^2-1=0\)
\(q^2=t, t>0\)
wystarczy rozwiązać równanie
\(t^2-t-1=0\)
a potem q>0, bo ciąg a,b,c ma być rosnący
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 147
- Rejestracja: 04 lut 2010, 22:30
- Podziękowania: 81 razy