Funkcja kwadratowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wiktoriiia
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 147
Rejestracja: 04 lut 2010, 22:30
Podziękowania: 81 razy

Funkcja kwadratowa

Post autor: Wiktoriiia »

Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji
\(f(x)=2 (3cos^2x + 1)^2 -12 (3cos^2x + 1) +16\), gdzie \(x \in R\)

Bardzo proszę o pomoc :)
bolc
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 275
Rejestracja: 26 sty 2010, 23:22
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 4 razy

Post autor: bolc »

Pozwolę sobie wprowadzić zmienną \(t=3cos^2x+1\). Funkcja przyjmuje wtedy postać:
\(f(x)=2t^2-12t+16\). Współczynnik \(a\) jest dodatni, czyli ramiona funkcji będą skierowane w górę, a więc funkcja osiąga najmniejszą wartość w wierzchołku. Współrzędna wierzchołka \(q\) wyraża się wzorem \(\frac{- \Delta }{4a}\)

\(\Delta =144-128=16\)
\(q= \frac{-16}{8} =-2\)

Żeby policzyć największą wartość funkcji policzę jaką wartość funkcja osiąga dla największej i najmniejszej możliwej wartości \(cos^2x \in <0,1>\)

dla \(cos^2x=1\)
\(f(x)=2 \cdot 4-12 \cdot 4+16=32-48+16=0\)

dla \(cos^2x=0\)
\(f(x)=2 \cdot 1-12 \cdot 1+16=18-12=6\)

Odp: \(f_{max}=6\) i \(f_{min}=-2\)
kate2308
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 13 lut 2010, 13:17

Post autor: kate2308 »

Przepraszam ze się wtrącam,ale właśnie rozwiązuje też te zadanie i mam problem.... Skąd się wziął ten przedział cosinusa <0,1>?? Bardzo zależy mi na szybkiej odpowiedzi
bolc
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 275
Rejestracja: 26 sty 2010, 23:22
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 4 razy

Post autor: bolc »

Ponieważ \(cosx\) przyjmuje wartości z przedziału \(<-1,1>\) a funkcja \(cos^2x\) przyjmuje tylko wartości nieujemne, ponieważ każda liczba podniesiona do kwadratu daje liczbę nieujemną.

Można też narysować sobie wykres \(cos^2x\)
http://www.wolframalpha.com/input/?i=cos^2x
lub przekształcić pierwiastkując \(cos^2x \Rightarrow \sqrt{cos^2x} \Rightarrow |cosx|\)
kate2308
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 13 lut 2010, 13:17

Post autor: kate2308 »

dziękuje ślicznie
Wiktoriiia
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 147
Rejestracja: 04 lut 2010, 22:30
Podziękowania: 81 razy

Post autor: Wiktoriiia »

Bardzo dziękuje :)
ODPOWIEDZ