Zadanie z dziedzina z arc cos

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
beithor
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 12 lut 2010, 21:12

Zadanie z dziedzina z arc cos

Post autor: beithor »

Mam problem z takim oto zadankiem

\(f(x)=\arccos(-1+log_{\frac{1}{3}}\frac{x}{x+1})\)
Awatar użytkownika
lhx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 21 gru 2009, 15:43
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: lhx »

beithor pisze:Mam problem z takim oto zadanikiem

\(f(x)=\arccos(-1+log_{\frac{1}{3}}\frac{x}{x+1})\)
po pierwsze \(x+1 \neq 0\), bo nie można dzielić przez 0,

po drugie \(\frac{x}{x+1} > 0\), bo dziedzina logarytmu to liczby dodatnie

i po trzecie \(-1 \le -1+log_{\frac{1}{3}}\frac{x}{x+1} \le 1\), bo dziedzina arccos to przedział <-1;1>

Po uwzględnieniu tych wszystkich faktów otrzymasz dziedzinę funkcji f.
ODPOWIEDZ