zadania rożne-rozszerzenie

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ciapek19872103
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 08 lut 2015, 15:02
Podziękowania: 30 razy

zadania rożne-rozszerzenie

Post autor: Ciapek19872103 »

1
Ile wynosi
\(\Lim_{n\to \infty } \frac{(n+3)^3(n-4)^2}{3n^5} ?\)
A:\(\frac{1}{3}\)
B:0.5
C:1
D:5
2
Dla każdego α wartość wyrażenia \(cos2x+ 8sin^2(0,5x)cos^2(0,5x)\) jest rowna
A 0.5
B 1
C 2
D 0
3
3
Ile dodatnich rozwiązań ma równanie \(6x^3 −11x^2 − 3x + 2 = 0\)?
A 0
B 1
C 2
D 3
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: zadania rożne-rozszerzenie

Post autor: eresh »

Ciapek19872103 pisze:1
Ile wynosi
\(\Lim_{n\to \infty } \frac{(n+3)^3(n-4)^2}{3n^5} ?\)
A:\(\frac{1}{3}\)
B:0.5
C:1
D:5
\(\Lim_{n\to\infty}\frac{n^5(1+\frac{3}{n})^3(1-\frac{4}{n})^2}{3n^5}=\frac{1}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: zadania rożne-rozszerzenie

Post autor: eresh »

Ciapek19872103 pisze: 2
Dla każdego α wartość wyrażenia \(cos2x+ 8sin^2(0,5x)cos^2(0,5x)\) jest rowna
A 0.5
B 1
C 2
D 0
3

\(\cos 2x+8\sin^2(0,5x)\cos^2(0,5x)=\cos 2x+8(\sin (0,5x)\cos (0,5x))^2=\\=\cos 2x+8(0,5\sin x)^2=\cos 2x+2\sin^2x=1-2\sin^2 x+2\sin^2x=1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: zadania rożne-rozszerzenie

Post autor: eresh »

Ciapek19872103 pisze:1
3
Ile dodatnich rozwiązań ma równanie \(6x^3 −11x^2 − 3x + 2 = 0\)?
A 0
B 1
C 2
D 3

\(6x^3-11x^2-3x+2=0\\
(x-2)(6x^2+x-1)=0\\
x=2\;\; \vee \;\;6x^2+x-1=0\\x=2\;\; \vee \;\;x=\frac{1}{3}\;\;\; \vee \;\;\;x=-\frac{1}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ