Trygonometria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
sara1996
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 28 sie 2014, 20:09
Podziękowania: 38 razy
Płeć:

Trygonometria

Post autor: sara1996 »

Oblicz \(\frac{2 \sin \alpha -3 \cos \alpha }{2 \sin \alpha +3 \cos \alpha }\) jeśli wiadomo, że tg alfa =2
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\frac{2\sin\alpha-3\cos\alpha}{2\sin\alpha+3\cos\alpha}=\frac{\cos\alpha(2\tg\alpha-3))}{\cos\alpha(2\tg\alpha+3)}=\frac{2\cdot 2-3}{2\cdot 2+3}=\frac{1}{7}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Post autor: josselyn »

\(\frac{2sinx-3cosx}{2sinx+3cosx}= \frac{ \frac{2sinx}{cosx}-3 \frac{cosx}{cosx} }{2 \frac{sinx}{cosx}+3 \frac{cosx}{cosx} }= \frac{2tgx-3}{2tgx+3}= \frac{4-3}{4+3}= \frac{1}{7}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
ODPOWIEDZ