marcin przeszedł z miasta A do miasta B...

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
droppyman
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 01 lut 2010, 19:49

marcin przeszedł z miasta A do miasta B...

Post autor: droppyman »

Marcin przeszedł z miejscowości A do odległej o 24 km miejscowości B. gdyby zwiększył swoją prędkość o x km/h to szedłby 6 godzin, gdyby zaś zmniejszył swoją predkość o x km/h to szedłby 8 godzin. Wyznacz rzeczywistą prędkość Marcina.

z góry dziękuję
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

v ---prędkość rzeczywista
(v+x)*6 = 24 ======================= > v+x = 4
(v-x)*8 = 24 ======================= > v-x = 3 Dodaj stronami równania tego układu i otrzymasz 2v = 7
stąd v= 3,5 km/h
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ