fizyka kinematyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ilaaak
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 01 lut 2015, 13:12
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

fizyka kinematyka

Post autor: ilaaak »

2. Odległość między dwoma miastami wynosi 300 km. Z każdego z nich w tej samej chwili wyrusza pociąg w stronę drugiego miasta. Jakie drogi przebędą pociągi do chwili spotkania, jeśli ich szybkości wynoszą odpowiednio V1=100km/h oraz V2=50km/h. 
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Pociągi zbliżają się do siebie z prędkością równą sumie ich prędkości
\(v=v_1+v_2\\v=(100+50)\frac{km}{h}=150\frac{km}{h}\)

Czas do ich spotkania:
\(t=\frac{300km}{150\frac{km}{h}}=2h\)

\(s_1=v_1\cdot t=2h\cdot100\frac{km}{h}=200km\\s_2=v_2\cdot t=2h\cdot50\frac{km}{h}=100km\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

W ruchu jednostajnym sroga jest iloczynem prędkości iczasu

\(s=vt\\t=\frac{s}{v}\)
ilaaak
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 01 lut 2015, 13:12
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: ilaaak »

Rowerzysta wyruszył w trasę z szybkością v=18km/h, a 2h później wyruszył za nim motocyklista z szybkością v= 72km/h.
a) po jakim czasie od chwili wyruszenia rowerzysty, 
motocyklista dogoni rowerzystę, 
b) w jakiej odlegości od miejsca startu to nastąpi, 
kiej odległości będą od siebie po 4h od chwili ruszenia rowerzysty.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

t- szukany czas (w h)

Motocyklista jechał o 2 godziny krócej. Drogi pokonane przez obydwu są równe

a)
\(72(t-2)=18t\\72t-144=18t\\54t=144\\t=\frac{8}{3}h=2h40min\)

b)
\(18\frac{km}{h}\cdot\frac{8}{3}h=48km\)

c)
Rowerzysta pokona drogę
\(4h\cdot18\frac{km}{h}=72km\)

Motocyklista pokona:
\((4-2)h\cdot72\frac{km}{h}=144km\)

Ich odległość
\(144km-72km=72km\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Następne zadanie - załóż nowy temat, bo nie wolno dopisywać nowych zadań do tych już rozwiązanych. :)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ