test

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Goska123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 05 sty 2010, 16:41

test

Post autor: Goska123 »

1. Dana jest funkcja f określona wzorem
f(x) = -2x+2 dla x\(\in\)(-\(\infty\),-1>
f(x)= 3x+1 dla x\(\in\)(-1,1)
f(x)= -x-2 dla x \(\in\) <1,+\(\infty\))
Miejscem zerowym funkcji jest liczba:
a) 1
b) -2
c) -\(\frac{1}{3}\)
d) \(\frac{1}{3}\)

2. Funkcja liniowa f przyjmuje wartości dodatnie jedynie w przedziale (-2, +\(\infty\)), a do jej wykresu należy punkt A=(1,9). Wzór tej funkcji to:
a) y=-2x+11
b) y=4x+8
c) y=x+8
d) y=3x+6

3. Obwód przekroju osiowego stożka jest równy 30, a promień podstawy jest o 5 mniejszy od tworzącej stożka. Wówczas:
a) tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\alpha\)=30stopni
b) tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\alpha\), takim że sin\(\alpha\)=\(\frac{1}{5}\)
c) tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\alpha\), takim że cos\(\alpha\)=\(\frac{1}{5}\)
d) tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\alpha\)=60stopni

4. Liczba \(64^{- \frac{4}{3} }\) jest równa:
a) 512
b) \(\frac{1}{512}\)
c) 256
d) \(\frac{1}{256}\)

5. Wzór funkcji, której wykres powstaje przes przesunięcie wykresu funkcji o 4 jednostki w dół, to:
a) y=f(x+4)
b) y=f(x)+4
c) y=f(x-4)
d) y=f(x)-4

6. Dziedziną funkcji określonej wzorem f(x)=\(\frac{x-5}{x^2+1}\) jest:
a) R\{-1,1}
b) R\{1}
c) R
d) R\{5}

7. Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=\(x^{2}\)+4x-6. Zbiorem wartości tej funkcji jest:
a) <-10, +\(\infty\))
b) <-2, +\(\infty\))
c) (-\(\infty\), 10>
d) (-\(\infty\), -2>

8. Liczba log36 jest równa:
a) 2log2+2log3
b) log4*log9
c) 4log2log3
d) log30+log6

9. Promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym jest równy R=2\(\sqrt{2}\). Bok tego trójkąta ma długość:
a) 2\(\sqrt{6}\)
b) 4\(\sqrt{6}\)
c) 2\(\sqrt{5}\)
d) 4\(\sqrt{5}\)

10. Trójkąt ABC jest podobny do trójkąta A'B'C'. Kąty przy wierzchołkach C i C' są proste. Najdłuższy bok trójkąta A'B'C' ma długość 39, a dwa krótsze boki trójkąta ABC mają długości 24 i 10. Skala k podobieństwa trójkątów jest równa:
a) \(\frac{39}{12}\)
b) \(\frac{26}{5}\)
c) \(\frac{12}{5}\)
d) \(\frac{3}{2}\)

11. Proste l i k są równoległe i l: 4x-2y+5=0, k: y=ax+b. Wówczas:
a) a=-\(\frac{1}{2}\)
b) a=-2
c) a=\(\frac{5}{2}\)
d) 2

12. Rozwiązaniem nierówności |8x-2|\(\le\)0 jest:
a) zbiór liczb rzeczywistych
b) zbiór pusty
c) liczba \(\frac{1}{4}\)
d) liczba -\(\frac{1}{4}\)

13. Funkcja f(x)=(-2m-8)x+5m-1 jest malejąca dla:
a) m\(\in\)(4, +\(\infty\))
b) m\(\in\)(-4, +\(\infty\))
c) m\(\in\)(-\(\infty\), -4)
d) m\(\in\)(-\(\infty\), 4)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

1. c
2. d
3. d
4. b
5. d
6. c
7. a
8. a
9. a
10. d
11. d
12. c
13. b
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ