proszę o rozwiązanie tego układu równań
\(\begin{cases} m+n=2\\m+n = -m + n +1\end{cases}\)
funkcje
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 142
- Rejestracja: 19 lis 2009, 16:56
dzięki wielkie
zad. naszkicuj wykres funkcji f(x) = \(\sqrt{x^2 - 4x + 4} - |x+1|\). Jak to zrobic ? bo ja na początku określiłam dziedzinę funkcji wzięłam to co pod pierwiastkiem jako wieksze od zera. wyszło d = R potem zajelam sie sama wartościa bezwględna czyli rozpatrzyłam na przypadki gdy \(x \ge -1\) oraz gdy x<-1. Z tym pierwiastkiem nic nie zrobiłam. A w odp jest coś zupełnie innego, a mianowicie 3 przypadki. Proszę o pomoc
zad. naszkicuj wykres funkcji f(x) = \(\sqrt{x^2 - 4x + 4} - |x+1|\). Jak to zrobic ? bo ja na początku określiłam dziedzinę funkcji wzięłam to co pod pierwiastkiem jako wieksze od zera. wyszło d = R potem zajelam sie sama wartościa bezwględna czyli rozpatrzyłam na przypadki gdy \(x \ge -1\) oraz gdy x<-1. Z tym pierwiastkiem nic nie zrobiłam. A w odp jest coś zupełnie innego, a mianowicie 3 przypadki. Proszę o pomoc
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 142
- Rejestracja: 19 lis 2009, 16:56
wykres
mam następne, też do narysowania
c) \(f(x) = |2-|x-1||\). Jedyny pomysł jaki mi tu przychodzi to najpierw narysowac wykres x-1 , to odpić, przesunąć i znów odbić? Czy dobrze mysle? W odp ten wykres tworzy taka literke W.
c) \(f(x) = |2-|x-1||\). Jedyny pomysł jaki mi tu przychodzi to najpierw narysowac wykres x-1 , to odpić, przesunąć i znów odbić? Czy dobrze mysle? W odp ten wykres tworzy taka literke W.
-
- Fachowiec
- Posty: 1231
- Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
- Podziękowania: 32 razy
- Otrzymane podziękowania: 385 razy
f(x) = I 2 - I x-1 II;
zaczęłaś dobrze,tzn.najpierw funkcja y = x-1; robimy symetrię częściową OX i mamy y = I x-1I;
teraz zrobimy symetrię OX i mamy: y = - Ix-1 I; następnie przesunięcie o wektor V = [0;2] i mamy:
y = - Ix-1 I +2:
pozostało znów zrobić symetrię częściową OX i mamy : f(x) = I 2 - Ix-1II.
powodzenia,pozdrawiam
zaczęłaś dobrze,tzn.najpierw funkcja y = x-1; robimy symetrię częściową OX i mamy y = I x-1I;
teraz zrobimy symetrię OX i mamy: y = - Ix-1 I; następnie przesunięcie o wektor V = [0;2] i mamy:
y = - Ix-1 I +2:
pozostało znów zrobić symetrię częściową OX i mamy : f(x) = I 2 - Ix-1II.
powodzenia,pozdrawiam