pole rombu i sin kąta ostrego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

pole rombu i sin kąta ostrego

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiazaniu:

Pok romby ma długość 13, suma długości przekatnych jest równa 34.

a) Wyznacz pole romby.
b) Wyznacz sinus kąta ostrego rombu.

dziekuję
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

e,d- przekątne rombu

\(e+d=34\\e=34-d\)

Z twierdzenia Pitagorasa:
\((\frac{1}{2}d)^2+(\frac{1}{2}e)^2=a^2\\\frac{e^2}{4}+\frac{d^2}{4}=169\\e^2+d^2=676\\(34-d)^2+d^2=676\\1156-68d+d^2+d^2=676\\2d^2-68d+480=0\\d^2-34d+240=0\\\Delta=1156-960=196\\\sqrt{\Delta}=14\\d_1=10 \vee d_2=24\)

\(e=10cm,\ d=24cm\)

Pole rombu:
\(P=\frac{1}{2}ed\\P=\frac{1}{2}\cdot10\cdot24=120cm^2\)

Pole rombu:
\(P=a^2sin\alpha\\169\cdot\ sin\alpha=120\\sin\alpha=\frac{120}{169}\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

bardzo dziękuję
ODPOWIEDZ