Bok w trójkącie równobocznym jest o \(a\) dłuższy od wysokości trójkąta. Oblicz pole tego trójkąta.
Odpowiedź : \((7 \sqrt{3} +12)a^2\)
Proszę o pomoc, bo próbowałem to rozwiązać na różne sposoby, ale chyba źle interpretuję treść zadania, bo wynik mi wychodzi całkiem inny.
Planimetria - Oblicz pole trójkąta - p. roz
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6589
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1119 razy
- Płeć:
\(x\) - bok
\(\frac{x \sqrt{3} }{2}\) - wysokość
\(x= \frac{x \sqrt{3} }{2}+a \Rightarrow x=a(2 \sqrt{3} + 4)\)
\(P= \frac{x^2 \sqrt{3} }{4}\)
\(P= \frac{(a(2 \sqrt{3} + 4))^2 \sqrt{3} }{4}\)
\(P=a^2(7 \sqrt{3} +12)\)
\(\frac{x \sqrt{3} }{2}\) - wysokość
\(x= \frac{x \sqrt{3} }{2}+a \Rightarrow x=a(2 \sqrt{3} + 4)\)
\(P= \frac{x^2 \sqrt{3} }{4}\)
\(P= \frac{(a(2 \sqrt{3} + 4))^2 \sqrt{3} }{4}\)
\(P=a^2(7 \sqrt{3} +12)\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.