Witam, mam problem z wyznaczeniem miejsc zerowych i wyznaczaniem wartości funkcji :
\(f(x)= \frac{3x + 2}{x + 1}\)
\(f(x)= \frac{x-5}{x^2 + 1}\)
To było to WYZNACZENIA MIEJSCA ZEROWEGO
\(f(0) = ?
f( \sqrt{5})= ?
f( \3\sqrt{2})= ?\)
TO JEST DO WYZNACZANIA WARTOŚCI FUNKCJI. NIE WIEM JAK TO WYKONAĆ Z PROSTEJ PRZYCZYNY-NIE BYLO MNIE NA WYKLADACH TEGO DNIA A NIE PAMIETAM JAK TO SIĘ ROBI.
PROSZE O POMOC, TO BARDZO WAZNE!
Miejsce zerowe do podanych funkcji..
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- KapitanFred
- Dopiero zaczynam
- Posty: 21
- Rejestracja: 16 lis 2009, 18:04
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(f(x)= \frac{3x + 2}{x + 1}\)
\(D: x \neq -1\)
\(\frac{3x + 2}{x + 1}=0\)
\(3x + 2=0\)
\(x=- \frac{2}{3}\)
\(f(x)= \frac{x-5}{x^2 + 1}\)
\(D: x \in R\)
\(\frac{x-5}{x^2 + 1}=0\)
\(x-5=0\)
\(x=5\)
Żeby obliczyć wartość podstawiasz za x daną liczbę.
\(f(0) = \frac{0-5}{0^2 + 1}=\frac{-5}{1} =-5\)
Reszta analogicznie.
\(D: x \neq -1\)
\(\frac{3x + 2}{x + 1}=0\)
\(3x + 2=0\)
\(x=- \frac{2}{3}\)
\(f(x)= \frac{x-5}{x^2 + 1}\)
\(D: x \in R\)
\(\frac{x-5}{x^2 + 1}=0\)
\(x-5=0\)
\(x=5\)
Żeby obliczyć wartość podstawiasz za x daną liczbę.
\(f(0) = \frac{0-5}{0^2 + 1}=\frac{-5}{1} =-5\)
Reszta analogicznie.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
- KapitanFred
- Dopiero zaczynam
- Posty: 21
- Rejestracja: 16 lis 2009, 18:04
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(f(x)= \frac{3x + 2}{x + 1}\)
\(f(0) = \frac{3 \cdot 0 + 2}{0 + 1}=\frac{ 2}{1}=2\)
\(f( \sqrt{5})= \frac{3 \sqrt{5} + 2}{ \sqrt{5} + 1}= \frac{(3 \sqrt{5} + 2)(\sqrt{5} -1)}{ (\sqrt{5} + 1)(\sqrt{5} -1)}= \frac{13- \sqrt{5} }{4}\)
\(f( 3\sqrt{2})= \frac{3 \cdot 3 \sqrt{2} + 2}{3 \sqrt{2} + 1}=\frac{(9 \sqrt{2} + 2)(3 \sqrt{2} - 1)}{(3 \sqrt{2} + 1)(3 \sqrt{2} - 1)}= \frac{52-3 \sqrt{2} }{17}\)
\(f(x)= \frac{x-5}{x^2 + 1}\)
\(f(0) = \frac{0-5}{0^2 + 1}=-5\)
\(f( \sqrt{5})= \frac{ \sqrt{5}-5}{( \sqrt{5})^2 + 1}= \frac{ \sqrt{5}-5}{6}\)
\(f( 3\sqrt{2})= \frac{3\sqrt{2}-5}{(3\sqrt{2})^2 + 1}= \frac{3\sqrt{2}-5}{19}\)
\(f(0) = \frac{3 \cdot 0 + 2}{0 + 1}=\frac{ 2}{1}=2\)
\(f( \sqrt{5})= \frac{3 \sqrt{5} + 2}{ \sqrt{5} + 1}= \frac{(3 \sqrt{5} + 2)(\sqrt{5} -1)}{ (\sqrt{5} + 1)(\sqrt{5} -1)}= \frac{13- \sqrt{5} }{4}\)
\(f( 3\sqrt{2})= \frac{3 \cdot 3 \sqrt{2} + 2}{3 \sqrt{2} + 1}=\frac{(9 \sqrt{2} + 2)(3 \sqrt{2} - 1)}{(3 \sqrt{2} + 1)(3 \sqrt{2} - 1)}= \frac{52-3 \sqrt{2} }{17}\)
\(f(x)= \frac{x-5}{x^2 + 1}\)
\(f(0) = \frac{0-5}{0^2 + 1}=-5\)
\(f( \sqrt{5})= \frac{ \sqrt{5}-5}{( \sqrt{5})^2 + 1}= \frac{ \sqrt{5}-5}{6}\)
\(f( 3\sqrt{2})= \frac{3\sqrt{2}-5}{(3\sqrt{2})^2 + 1}= \frac{3\sqrt{2}-5}{19}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.