trapez

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
melania
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 119
Rejestracja: 08 lut 2010, 16:23
Podziękowania: 64 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

trapez

Post autor: melania »

pole trapezu wynosi 169cm^2. punkt przeciecia przekatnych dzieli kazda przekatna na dwa odcinki, ktorych dlugosci pozostaja w stosunku 5 : 8. oblicz pola trojkatow, na jakie przekatne podzielily trapez.

prosze o jakas wskazowke, nie wiem, jak sie za to zabrac.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Nazwij trapez ABCD, gdzie AB i CD to podstawy, |AB|>|CD|. Punkt przecięcia przekątnych nazwij E.
Trójkąty ABE i CDE są podobne. skala ich podobieństwa jest równa \(\frac{8}{5}\). Stosunek ich pól jest równy kwadratowi skali podobieństwa. Nazwij pole trójkąta ABC- a, CDE - b, AED - c, BCE - d.

\(\frac{a}{b}=(\frac{8}{5})^2=\frac{64}{25}\\a=\frac{64}{25}b\)

W trójkącie ACD odcinek DE podzielił podstawę na odcinki w stosunku 8:5, więc
\(\frac{c}{b}=\frac{8}{5}\\c=\frac{8}{5}b\)

podobnie w trójkącie ABC:
\(\frac{d}{a}=\frac{5}{8}\\d=\frac{5}{8}a=\frac{5}{8}\cdot\frac{64}{25}b=\frac{8}{5}b\)

\(\frac{64}{25}b+b+\frac{8}{5}b+\frac{8}{5}b=169\\\frac{169}{25}b=169\\b=25\\a=\frac{64}{25}\cdot25=64\\c=\frac{8}{5}\cdot25=40\\d=40\)

\(P_{ABE}=64cm^2\\P_{BEC}=40cm^2\\P_{CDE}=25cm^2\\P_{AED}=40cm^2\)
melania
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 119
Rejestracja: 08 lut 2010, 16:23
Podziękowania: 64 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: melania »

dziekuje bardzo. ;).
ODPOWIEDZ