Liczba naturalna

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
magdakorki
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 18 sty 2015, 13:22
Płeć:

Liczba naturalna

Post autor: magdakorki »

Jeżeli n jest liczbą naturalną większą od 2 to liczba 7^(1+n) jest równa?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5121
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

To musisz do wróżki. Pomyliłaś portale. :)
Awatar użytkownika
lukasz8719
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 852
Rejestracja: 06 lut 2012, 17:03
Otrzymane podziękowania: 404 razy
Płeć:

Re: Liczba naturalna

Post autor: lukasz8719 »

Brakuje w zadaniu treści...
magdakorki
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 18 sty 2015, 13:22
Płeć:

Re: Liczba naturalna

Post autor: magdakorki »

to jest treść zadania :P i sa do niej 4 odp, w linku: zadanie 13:
http://oi58.tinypic.com/281c7qg.jpg
radagast
Guru
Guru
Posty: 17555
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Poprawna jest odpowiedź B
Awatar użytkownika
lukasz8719
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 852
Rejestracja: 06 lut 2012, 17:03
Otrzymane podziękowania: 404 razy
Płeć:

Post autor: lukasz8719 »

Następnym razem trzymaj się regulaminu.....

Odpowiedź B

\(\sqrt[n-1]{7^{n^2-1}}=(7^{n^2-1})^ \frac{1}{n-1}=7^{ \frac{n^2-1}{n-1}}=7^ \frac{(n-1)(n+1)}{n-1}=7^{n+1}\)
magdakorki
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 18 sty 2015, 13:22
Płeć:

Re: Liczba naturalna

Post autor: magdakorki »

wielkie dzięki! :)
ODPOWIEDZ