Kinematyka - spadek swobodny, ruch dwóch ciał
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kinematyka - spadek swobodny, ruch dwóch ciał
Mam problem z tym zadaniem. Jako, że ruch ciała A składa się z dwóch ruchów, rzutu pionowego w górę oraz spadku swobodnego to mam z tym problem. Wiele zależności, podstawień etc aby uzyskać jakieś równanie bez niewiadomych.
-
- Witam na forum
- Posty: 8
- Rejestracja: 28 gru 2014, 22:11
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
Równania ruchu w polu grawitacyjnym zawsze wyglądają niemal identycznie.
\(Y_a=-\frac{g}{2}t^2+v_0t+(H-h)\)
gdy czynnik \(v_0t\) przeważa nad \(\frac{g}{2}t^2\) wtedy masz ruch opóźniony w górę natomiast gdy \(\frac{g}{2}t^2\) już przeważy \(v_0t\) zacznie się ruch przyspieszony w duł.
\(Y_b=-\frac{g}{2}t^2+H\)
Teraz możesz wyznaczyć czas z równania \(Y_b\)
\(\sqrt{\frac{2(H-Y_b)}{g}}=t\)
W skrajnej sytuacji (pod koniec lotu) \(Y_b=0\) więc
\(\sqrt{\frac{2H}{g}}=t\)
wyeliminować z \(Y_a\) czas i wyznaczyć szukaną prędkość \(V_0\)
\(Y_a=-\frac{g}{2}t^2+v_0t+(H-h)\)
gdy czynnik \(v_0t\) przeważa nad \(\frac{g}{2}t^2\) wtedy masz ruch opóźniony w górę natomiast gdy \(\frac{g}{2}t^2\) już przeważy \(v_0t\) zacznie się ruch przyspieszony w duł.
\(Y_b=-\frac{g}{2}t^2+H\)
Teraz możesz wyznaczyć czas z równania \(Y_b\)
\(\sqrt{\frac{2(H-Y_b)}{g}}=t\)
W skrajnej sytuacji (pod koniec lotu) \(Y_b=0\) więc
\(\sqrt{\frac{2H}{g}}=t\)
wyeliminować z \(Y_a\) czas i wyznaczyć szukaną prędkość \(V_0\)