Pochodna z definicji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
a_b_c_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 67
Rejestracja: 03 wrz 2011, 10:01
Podziękowania: 50 razy
Płeć:

Pochodna z definicji

Post autor: a_b_c_ »

Witam.
Mam wątpliwości, czy prawidłowo liczę pochodną cząstkową 1-go rzędu funkcji:
\(f(x,y)= \sqrt[3]{xy}\) w punkcie \((x,y)=(0,0)\):

\(\frac{ \partial f}{ \partial x}(0,0)=\Lim_{t\to0 } \frac{f(t,0)-f(0,0)}{t}= \Lim_{t\to 0} \frac{0-0}{t}=0\)

Czy rzeczywiście wynosi ona 0 czy coś jest nie tak?
sebnorth
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 871
Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Otrzymane podziękowania: 415 razy
Płeć:

Post autor: sebnorth »

skorzystałeś z definicji, jest ok
ODPOWIEDZ