wyznacz parametry b i c

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

wyznacz parametry b i c

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiązaniu:

Rozwiązaniami równania \(X^2+bx+c=0\) są liczby \(8\) i \((-3)\). Wyznacz parametry b i c.

dziekuję
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(\begin{cases}8^2+b\cdot8+c=0\\(-3)^2+b\cdot(-3)+c=0 \end{cases} \\ \begin{cases}8b+c=-64\\-3b+c=-9 \end{cases} \\ \begin{cases}11b=-55\\c=-9+3b \end{cases} \\ \begin{cases}b=-5\\c=-24 \end{cases}\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

bardzo dziekuję
ODPOWIEDZ