Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mela1015
Stały bywalec
Posty: 488 Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Post
autor: mela1015 » 11 sty 2015, 16:57
POdaj przykład równania dwukwadratowego \(ax^4+bx^2+c=0\) które:
a) nie ma rozwiązań
b) ma tylko dwa różne rozwiązania
c) ma tylko trzy różne rozwiązania
jola
Expert
Posty: 5246 Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:
Post
autor: jola » 11 sty 2015, 19:29
ad a)
\(x^4+3x^2+2= 0\)
ad b )
\(x^4+x^2-2= 0\)
ad c)
\(x^4-x^2=0\)