l. naturalna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 24
- Rejestracja: 07 lis 2014, 07:32
- Podziękowania: 6 razy
l. naturalna
dany jest ułamek \(\frac{35}{124}\) . Podaj najmniejszą liczbę naturalną, która przy dzieleniu przez ten ułamek daje liczbę naturalną
- lukasz8719
- Stały bywalec
- Posty: 852
- Rejestracja: 06 lut 2012, 17:03
- Otrzymane podziękowania: 404 razy
- Płeć:
\(\frac{35}{124}\) to ułamek nieskracalny. Jeżeli dzielimy liczbę naturalną, to zamieniamy dzielenie na mnożenie obracając drugi ułamek. No to mamy
\(m: \frac{35}{124}=m \cdot \frac{124}{35}\)
Aby otrzymać wynik naturalny m musi się skrócić się z 35 (lub jej wielokrotnością). Wiec najmniejszą liczbą jest 35.
\(m: \frac{35}{124}=m \cdot \frac{124}{35}\)
Aby otrzymać wynik naturalny m musi się skrócić się z 35 (lub jej wielokrotnością). Wiec najmniejszą liczbą jest 35.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 24
- Rejestracja: 07 lis 2014, 07:32
- Podziękowania: 6 razy
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 24
- Rejestracja: 07 lis 2014, 07:32
- Podziękowania: 6 razy