Dylatacja czasu-zadanie z fizyki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
szachmat108
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 13 maja 2009, 21:41

Dylatacja czasu-zadanie z fizyki

Post autor: szachmat108 » 09 lut 2010, 19:39

W statku kosmicznym poruszającym się z pewną prędkością względem Ziemi czas płynie o połowę wolniej niż na Ziemi (gdy na Ziemi mija godzina, w pojeździe mija pół godziny). Oblicz prędkość tego statku względem ziemi.

sakura123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 11 lut 2010, 12:54

Post autor: sakura123 » 11 lut 2010, 14:59

więc wg mnie powinno być tak:
T=t/√(1-v^2/c^2 )
gdzie T = 1
t = 0,5
wystarczy podstawić wiadome do wzoru i wyliczyć w ten sposób v.
mnie wyszło że prędkość tego statku wynosi v=√3/2c