Mam problem z takimi zadaniami:
f(x) = 1/x^2-7x
Oblicz dziedzine funkcji.
f(x)=(1/2)^x-4
Miejsce zerowe i wykres.
Funkcje
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
2)
Rozumiem,że jest tu funkcja wykładnicza malejąca y =(1/2)^x przesunięta pionowo o (-4).
Wykresem jest krzywa wykładnicza przechodząca przez punkty (0,-3),(1,-7/2), (-1,-2), (-2,0).
Obliczasz miejsce zerowe,czyli argument dla którego wartość funkcji równy jest zero.
[(1/2)^x] - 4 =0
(1/2)^x = 4
2^(-x) = 2^2
-x = 2
x = -2 ------------miejsce zerowe.
Rozumiem,że jest tu funkcja wykładnicza malejąca y =(1/2)^x przesunięta pionowo o (-4).
Wykresem jest krzywa wykładnicza przechodząca przez punkty (0,-3),(1,-7/2), (-1,-2), (-2,0).
Obliczasz miejsce zerowe,czyli argument dla którego wartość funkcji równy jest zero.
[(1/2)^x] - 4 =0
(1/2)^x = 4
2^(-x) = 2^2
-x = 2
x = -2 ------------miejsce zerowe.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.