szk. podst. - KONKURS

Zadania konkursowe i olimpijskie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
montana262626
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 24
Rejestracja: 07 lis 2014, 07:32
Podziękowania: 6 razy

szk. podst. - KONKURS

Post autor: montana262626 »

uzasadnij, że jeśli a i b są liczbami całkowitymi nieujemnymi oraz 23a= 17b, to liczba a+b jest
liczbą parzystą
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

należy rozważyć dwa przypadki:
1) a jest liczbą parzystą
2) a jest liczbą nieparzystą
i rzeczywiście zdolny 5- klasista sobie poradzi :) ( może nawet 3- cio klasista ? )
montana262626
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 24
Rejestracja: 07 lis 2014, 07:32
Podziękowania: 6 razy

Re: szk. podst. - KONKURS

Post autor: montana262626 »

moja propozycja ;)

skoro 23a=17b
23a +17a = 17a + 17b
40 a = 17 ( a +b )
obojętnie czy a będzie parzyste czy nie, a może równe zero to po lewej stronie bezie zawsze wynik parzysty, więc po prawej 17 (a+b ) to tez liczba parzysta, więc żeby była to liczba parzysta to a+b musi być parzyste :D
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4450 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

Rewelacja!
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

można się jeszcze zastanawiać dlaczego twórcy zadania przeszkadzała ujemność liczb a i b.
Awatar użytkownika
lukasz8719
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 852
Rejestracja: 06 lut 2012, 17:03
Otrzymane podziękowania: 404 razy
Płeć:

Post autor: lukasz8719 »

Wynika to z podstawy programowej szkoły podstawowej. Liczby parzyste są podzielne przez 2, a podstawa ogranicza się do cech podzielności liczb naturalnych. W gimnazjum do tego się nie wraca i większość gimnazjalistów myśli, że liczby parzyste to 0,2,4,...
ODPOWIEDZ