Objętość sześcianu

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
libellle
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 93
Rejestracja: 10 lis 2012, 17:05
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

Objętość sześcianu

Post autor: libellle »

Sześcienną kostkę pocięto na sześcianiki o krawędzi 2mm każdy.
Powstałe sześcianiki ułożono jeden na drugim. Wysokość powstałego w ten sposób prostopadłościanu wyniosła 2km.
Oblicz i wyraź w dm3 objętość kostki którą pocięto.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9162 razy

Post autor: Galen »

\(2mm=0,2cm=0,02dm\\2km=2000m=20000dm\\V=0,02 \cdot 0,02 \cdot 20000=8dm^3\)
Objętość kostki sześciennej wynosiła 8dm sześciennych.Krawędź tego sześcianu
miała długość 2dm.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ