Granica ciągu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
majlo93
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 157
Rejestracja: 16 lis 2014, 20:18
Podziękowania: 92 razy
Płeć:

Granica ciągu

Post autor: majlo93 »

\(\Lim_{n\to \infty } \frac{(n^{20}+2)^3}{(n^3+1)^{20}}\)
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Re: Granica ciągu

Post autor: josselyn »

majlo93 pisze:\(\Lim_{n\to \infty } \frac{(n^{20}+2)^3}{(n^3+1)^{20}}\)
\(\Lim_{n\to \infty } \frac{(n^{20}+2)^3}{(n^3+1)^{20}}=\Lim_{n\to \infty } \frac{(n^{20}+2)^3:n^{60}}{(n^3+1)^{20}:n^{60}}=\Lim_{n\to \infty } \frac{(1+ \frac{2}{n^{20}} )^3}{(1+ \frac{1}{n^{3}} )^{20}}=1\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
ODPOWIEDZ