Zwierzaki i miski

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Assasin13
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 88
Rejestracja: 04 mar 2009, 17:38
Podziękowania: 8 razy

Zwierzaki i miski

Post autor: Assasin13 »

Opiekun przygotował 12 misek,po jednej dla każdego zwierzaka.
Każdy pies dostaje po 4 kawałki mięsa, a kot 3 kawałki mięsa.
Ile jest kotów,a ile psów?,jeżeli rozłożono 40 kawałków mięsa.
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

x - pies
y - kot
\(\begin{cases}
x+y=12
4x+3y=40
\end{cases}
-4x-4y=-48
4x+3y=40
y=8
x=4\)

Były cztery psy i osiem kotów.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Ile byłoby kawałków, gdyby opiekun dawał kotu i psu po 3 sztuki mięsa?
\(12 \cdot 3=36\)
Ile było psów?
Psów było tyle ile kawałków więcej położył opiekun czyli:
\(40-36=4\)

Ila było kotów?
\(12-4=8\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ