2 zadanka z matury cke 16 grudnia 2014
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 323
- Rejestracja: 14 paź 2010, 21:56
- Podziękowania: 193 razy
- Płeć:
2 zadanka z matury cke 16 grudnia 2014
1.Mamy dwie siatki ostrosłupów. Każda składa się z 4 trójkątów równobocznych.
pole powierzchni całk ostrosłupa o kr a jest 2 razy większe od pola całk ostrosłupa o kr b.
Ile razy V ostrosłupa o kr a jest większa od V ostrosłupa b?
Jest to zad za 1 punkt. Prawdopodobnie odp 2 pierwiastek z 2
2.Rzucamy sześć razy symetryczną sześcienną kostką. Jak policzyć p3(wyrzucenie 3 oczek w 3 rzucie) i p6(6 oczek w 6 rzucie)
a)p6=1 b)p6=1/6 c)p3=0 d)p3=1/3 Prawdopodobnie odp b
BARDZO PROSZĘ O POMOC.
pole powierzchni całk ostrosłupa o kr a jest 2 razy większe od pola całk ostrosłupa o kr b.
Ile razy V ostrosłupa o kr a jest większa od V ostrosłupa b?
Jest to zad za 1 punkt. Prawdopodobnie odp 2 pierwiastek z 2
2.Rzucamy sześć razy symetryczną sześcienną kostką. Jak policzyć p3(wyrzucenie 3 oczek w 3 rzucie) i p6(6 oczek w 6 rzucie)
a)p6=1 b)p6=1/6 c)p3=0 d)p3=1/3 Prawdopodobnie odp b
BARDZO PROSZĘ O POMOC.
-
- Guru
- Posty: 16023
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9572 razy
- Płeć:
Re: 2 zadanka z matury cke 16 grudnia 2014
aneta korbal pisze: 2.Rzucamy sześć razy symetryczną sześcienną kostką. Jak policzyć p3(wyrzucenie 3 oczek w 3 rzucie) i p6(6 oczek w 6 rzucie)
a)p6=1 b)p6=1/6 c)p3=0 d)p3=1/3 Prawdopodobnie odp b
BARDZO PROSZĘ O POMOC.
\(p_3=\frac{1}{6}\\
p_6=\frac{1}{6}\)
prawdopodobieństwo, że w n-tym rzucie wypadnie n oczek jest stałe i równe \(\frac{1}{6}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 
-
- Guru
- Posty: 16023
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9572 razy
- Płeć:
Re: 2 zadanka z matury cke 16 grudnia 2014
ostrosłupy są czworościanami foremnymianeta korbal pisze:1.Mamy dwie siatki ostrosłupów. Każda składa się z 4 trójkątów równobocznych.
pole powierzchni całk ostrosłupa o kr a jest 2 razy większe od pola całk ostrosłupa o kr b.
Ile razy V ostrosłupa o kr a jest większa od V ostrosłupa b?
Jest to zad za 1 punkt. Prawdopodobnie odp 2 pierwiastek z 2
\(P_a=2P_b\\
4\cdot\frac{a^2\sqrt{3}}{4}=2\cdot 4\cdot\frac{b^2\sqrt{3}}{4}\\
a^2\sqrt{3}=2b^2\sqrt{3}\\
a^2=2b^2\\
a=b\sqrt{2}\)
\(V_a=\frac{\sqrt{2}}{12}a^3=\frac{\sqrt{2}}{12}b^3\cdot 2\sqrt{2}\\
V_b=\frac{\sqrt{2}}{12}b^3\\
\frac{V_a}{V_b}=2\sqrt{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 
-
- Stały bywalec
- Posty: 323
- Rejestracja: 14 paź 2010, 21:56
- Podziękowania: 193 razy
- Płeć:
Re: 2 zadanka z matury cke 16 grudnia 2014
A jakbym chciała liczyć omega= 6 do 6 ile sprzyjających?
Czy można jakoś tak?
Czy można jakoś tak?
-
- Guru
- Posty: 16023
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9572 razy
- Płeć:
jeśli liczymy \(p_3\):
\(\overline{\overline{\Omega}}=6^6\\
A=\{(a,b,3,c,d,e,f):\;\; a,b,c,d,e,f\in\{1,2,3,4,5,6\}\}\\
\overline{\overline{A}}=6\cdot 6\cdot 1\cdot 6\cdot 6\cdot 6\\
p_3=\frac{6\cdot 6\cdot 1\cdot 6\cdot 6\cdot 6}{6\cdot 6\cdot 6\cdot 6\cdot 6\cdot 6}=\frac{1}{6}\)
\(\overline{\overline{\Omega}}=6^6\\
A=\{(a,b,3,c,d,e,f):\;\; a,b,c,d,e,f\in\{1,2,3,4,5,6\}\}\\
\overline{\overline{A}}=6\cdot 6\cdot 1\cdot 6\cdot 6\cdot 6\\
p_3=\frac{6\cdot 6\cdot 1\cdot 6\cdot 6\cdot 6}{6\cdot 6\cdot 6\cdot 6\cdot 6\cdot 6}=\frac{1}{6}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 
-
- Guru
- Posty: 16023
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9572 razy
- Płeć:
Re:
wzór na objętość czworościany foremnego o krawędzi równej a:aneta korbal pisze:Nie wiem jeszcze skąd się bierze Va i Vb. jaka jest wysokość ostrosłupa?
\(V=\frac{a^3\sqrt{2}}{12}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 
-
- Guru
- Posty: 16023
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9572 razy
- Płeć:
Re:
racja, do trzeciejaneta korbal pisze:BARDZO DZIĘKUJĘ!!!
ps. chyba we wzorze a do 3.
Ale na maturze tego wzoru nie ma w tablicach. jak policzyć V inaczej?

H - wysokość ostrosłupa
h - wysokość podstawy
a - krawędź
\((\frac{2}{3}h)^2+H^2=a^2\\
(\frac{2}{3}\cdot\frac{a\sqrt{3}}{2})^2+H^2=a^2\\
\frac{a^2}{3}+H^2=a^2\\
H^2=\frac{2a^2}{3}\\
H=\frac{a\sqrt{6}}{3}\)
\(V=\frac{1}{3}\cdot\frac{a^2\sqrt{3}}{4}\cdot \frac{a\sqrt{6}}{3}\\
V=\frac{a^3\sqrt{18}}{36}\\
V=\frac{3a^3\sqrt{2}}{36}\\
V=\frac{a^3\sqrt{2}}{12}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9160 razy
Zad.1
Dane są dwa czworościany foremne.Są to figury przestrzenne podobne.
Znasz stosunek pól tych figur,to obliczysz skalę podobieństwa.
\(\frac{P_1}{P_2}=k^2=2\\k= \sqrt{2}\)
Stosunek objętości = sześcian skali podobieństwa
\(\frac{V_1}{V_2}=k^3 = \sqrt{2}\cdot \sqrt{2}\cdot \sqrt{2}=2 \sqrt{2}\)
Dane są dwa czworościany foremne.Są to figury przestrzenne podobne.
Znasz stosunek pól tych figur,to obliczysz skalę podobieństwa.
\(\frac{P_1}{P_2}=k^2=2\\k= \sqrt{2}\)
Stosunek objętości = sześcian skali podobieństwa
\(\frac{V_1}{V_2}=k^3 = \sqrt{2}\cdot \sqrt{2}\cdot \sqrt{2}=2 \sqrt{2}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.