Oblicz:
|3√-1| + |3√-3| - |4-7|
(prosiłbym z wytłumaczeniem jak wyjść z tego modułu)
Moduły- prosiłbym o wytłumaczenie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Co tu jest?
\(\sqrt[3]{-1}=-1\\ \sqrt[3]{-3}=- \sqrt[3]{3}\)
O to chodzi ?
Wtedy jest:
\(|-1|+|- \sqrt[3]{3}|-|-3|=1+ \sqrt[3]{3}-3=-2+ \sqrt[3]{3}\)
Tu masz przykłady zapisów z użyciem texa:
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=6&t=568
\(\sqrt[3]{-1}=-1\\ \sqrt[3]{-3}=- \sqrt[3]{3}\)
O to chodzi ?
Wtedy jest:
\(|-1|+|- \sqrt[3]{3}|-|-3|=1+ \sqrt[3]{3}-3=-2+ \sqrt[3]{3}\)
Tu masz przykłady zapisów z użyciem texa:
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=6&t=568
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.