zbiór wartosci funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

zbiór wartosci funkcji

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiazaniu:

\begin{cases} uklad \\ rownan \end{cases}
Sporządź wykres funkcji f, jeżeli:

\(f(x)=\)\(\begin{cases} {-x+1 \ dla x \in (- \infty ,-2) \\ 3 \ dla \ x \in <-2,4> \\ \frac{1}{2}x+5 \ dla \ x \in (4,+ \infty ) \end{cases}\)

Podaj zbiór wartosci funkcji f w przedziale \(<-4,10>\).

dziękuję
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Wykres składa się z trzech części:
- półprosta o początku w punkcie (-2, 3) o nachyleniu równym -1, przechodząca m. in. przez punkty (-4, 5), (-6, 7)
- odcinek wraz z końcami o końcach w punktach (-2, 3) i (4, 3)
- półprosta (bez początku) o początku w punkcie (4, 7) o nachyleniu równym \(\frac{1}{2}\), przechodząca przez punkty m. in. (6, 8), (8, 9), (10, 10)

\(x \in <-4;\ 10>\ \Rightarrow \ Z_f=<3;\ 5>\ \cup \ (7;\ 10>\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

a w odpowiedziach jest: \(Y=<0,5>\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

To, według mnie, albo jest błąd w odpowiedzi, albo w sposobie określenia funkcji. Sprawdź, czy dla \(x \in (4, \infty )\) f(x) nie jest przypadkiem równe \(-\frac{1}{2}x+5\). W takim wypadku by się zgadzało, bo ostatnia półprosta miałaby początek w punkcie (4, 3) i przechodziłaby przez punkty m. in. (6, 2), (8, 1) i (10, 0). Wtedy rzeczywiście \(x \in <-4,\ 10> \Rightarrow Z_f=<0,\ 5>\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

irena pisze: \(-\frac{1}{2}x+5\)[/tex]

bardzo przepraszam, zgubiłam minus, powinno być:

\(-\frac{1}{2}x+5\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

No, to wszystko jasne. I odpowiedź jest prawidłowa. Pozdrawiam.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

dziekuję, pozdrawiam
ODPOWIEDZ