Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
JaDziA89
Czasem tu bywam
Posty: 143 Rejestracja: 25 lut 2014, 15:35
Podziękowania: 13 razy
Płeć:
Post
autor: JaDziA89 » 10 gru 2014, 18:24
Para liczba ( x,y) ktora spelnia rownanie \(x^{2}-2xy+y^{2}=25\) ... to?
Galen
Guru
Posty: 18457 Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Post
autor: Galen » 10 gru 2014, 18:29
\((x-y)^2=25\\x-y=5\;\;\;\;\;lub\;\;\;\;\;x-y=-5\\
y=x-5\;\;\;\;\;\;\;lub\;\;\;\;\;\;\;y=x+5\)
Takich par jest nieskończenie wiele.
\((x;y)=(x;x-5)\;\;\;\;\;\;lub\;\;\;\;(x;y)=(x;x+5)\)
Podstaw za x dowolną liczbę i oblicz y zgodnie z wzorem.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
JaDziA89
Czasem tu bywam
Posty: 143 Rejestracja: 25 lut 2014, 15:35
Podziękowania: 13 razy
Płeć:
Post
autor: JaDziA89 » 10 gru 2014, 18:31
To co napisales to nie ma takiego rozwiazania
Galen
Guru
Posty: 18457 Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Post
autor: Galen » 10 gru 2014, 18:41
A jakie jest ?
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.