ile sie rowna wartosc wyrazenia

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
JaDziA89
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 143
Rejestracja: 25 lut 2014, 15:35
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

ile sie rowna wartosc wyrazenia

Post autor: JaDziA89 »

Wartosc wyrazenia \((a-1)(a^{2}+a+1)\) dla a= \(\frac{3}{4}\) ile jest rowna
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\((a-1)(a^2+a+1)=a^3+a^2+a-a^2-a-1=a^3-1=( \frac{3}{4} )^3-1= \frac{27}{64}- \frac{64}{64}=- \frac{37}{64}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ