trapez
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 55
- Rejestracja: 03 lis 2014, 20:25
- Płeć:
trapez
dany jest trapez ABCD gdzie A(3,-2) B(3,3) C(0,4) D(-15,4) a) które boki trapezu są równoległe:? b) oblicz dlugość wysokości tego trapezu
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
licząc równania prostych stwierdzamy, ze \(y_{CB}=-\frac{1}{3}x+4\)
zaś \(y_{AD}=-\frac{1}{3}x-1\)
więc te proste są równoległe:
obieramy dowolny punkt na prostej CB, np \(B=(3,3)\)
prowadzimy prostą prostopadłą do CB przechodzącą przez A:
\(y_{ \perp CB, B}=3x-6\)
szukamy punktu współnego tej prostej z prostą AD i mamy \(E=(\frac{3}{2},-\frac{3}{2})\)
stąd \(h=|EB|=\sqrt{(3-\frac{3}{2})^2+(3+\frac{3}{2})^2}=\sqrt{\frac{9}{4}+\frac{81}{4}}=\frac{3\sqrt{10}}{2}\)
zaś \(y_{AD}=-\frac{1}{3}x-1\)
więc te proste są równoległe:
obieramy dowolny punkt na prostej CB, np \(B=(3,3)\)
prowadzimy prostą prostopadłą do CB przechodzącą przez A:
\(y_{ \perp CB, B}=3x-6\)
szukamy punktu współnego tej prostej z prostą AD i mamy \(E=(\frac{3}{2},-\frac{3}{2})\)
stąd \(h=|EB|=\sqrt{(3-\frac{3}{2})^2+(3+\frac{3}{2})^2}=\sqrt{\frac{9}{4}+\frac{81}{4}}=\frac{3\sqrt{10}}{2}\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1968 razy
- Płeć:
Obliczam współrzędne wektorów :
\(\vec{AD}=[-18,6 ]\) , \(\vec{BC}=[-3,1]\) , czyli \(\vec{AD}= 6 \cdot \vec{BC}\)
Zatem \(\vec{AD} \parallel \vec{BC}\) , czyli boki AD i BC są równoległe i są podstawami trapezu , przy czym bok AD jest dłuższą podstawą
Ponadto z tego , że \(\vec{AB}=[0,5\) i \(\vec{DC}=[=15.0]\) wynika , ze \(\vec{DC} \perp \vec{AB}\),
czyli ramię DC jest prostopadłe do podstawy AB , więc DC jest wysokością tego trapezu
|DC| = 15 .
\(\vec{AD}=[-18,6 ]\) , \(\vec{BC}=[-3,1]\) , czyli \(\vec{AD}= 6 \cdot \vec{BC}\)
Zatem \(\vec{AD} \parallel \vec{BC}\) , czyli boki AD i BC są równoległe i są podstawami trapezu , przy czym bok AD jest dłuższą podstawą
Ponadto z tego , że \(\vec{AB}=[0,5\) i \(\vec{DC}=[=15.0]\) wynika , ze \(\vec{DC} \perp \vec{AB}\),
czyli ramię DC jest prostopadłe do podstawy AB , więc DC jest wysokością tego trapezu
|DC| = 15 .
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć: