Działka ma kształt prostokąta. Na planie w skali 1:2000 działka ma 2,5 cm długości. Szerokość stanowi
\(\frac{3}{5}\) długości. Oblicz, ile siatki należy zakupić, aby ogrodzić całą działkę. Oblicz pole powierzchni tej działki.
pole i skala
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 13:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Liczymy najpierw szerokość działki na planie:
\(2,5 cm \cdot \frac{3}{5}=\frac{5}{2} \cdot \frac{3}{5}=\frac{3}{2} cm\)
zapis 1:2000 czytamy, że na tym planie 1 cm odpowiada 2000 cm w rzeczywistości, a
\(2000 cm = 20m\)
więc 1 cm na mapie to 20 metrów w rzeczywistości stąd
mamy długość w rzeczywistości \(\frac{5}{2} \cdot 20 = 50m\)
zaś szerokość \(\frac{3}{2} \cdot 20 =30m\)
mamy więc obwód: \(O=2 \cdot 50 + 2 \cdot 30 = 100+60=160m\)
pole: \(P=50 \cdot 30 = 1500 m^2\)
\(2,5 cm \cdot \frac{3}{5}=\frac{5}{2} \cdot \frac{3}{5}=\frac{3}{2} cm\)
zapis 1:2000 czytamy, że na tym planie 1 cm odpowiada 2000 cm w rzeczywistości, a
\(2000 cm = 20m\)
więc 1 cm na mapie to 20 metrów w rzeczywistości stąd
mamy długość w rzeczywistości \(\frac{5}{2} \cdot 20 = 50m\)
zaś szerokość \(\frac{3}{2} \cdot 20 =30m\)
mamy więc obwód: \(O=2 \cdot 50 + 2 \cdot 30 = 100+60=160m\)
pole: \(P=50 \cdot 30 = 1500 m^2\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 05 gru 2014, 17:15
- Płeć: