wykaż, że..

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wyjdz_
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 29 gru 2009, 15:57

wykaż, że..

Post autor: wyjdz_ »

Wykaż (bez użycia tablic wartości funkcji trygonometrycznych), że nie istnieje kąt ostry \(\alpha\) taki, że \(sin \alpha = \frac{2}{3}\) i \(ctg \alpha = \frac{1}{3}\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Jeżeli \(\alpha\) to kąt ostry, to \(cos\alpha>0\)

\(cos^2\alpha=1-sin^2\alpha\\cos^2\alpha=1-\frac{4}{9}=\frac{5}{9}\\cos\alpha=\frac{\sqrt{5}}{3}\\ctg\alpha=\frac{cos\alpha}{sin\alpha}\\ctg\alpha=\frac{\sqrt{5}}{2}\)

\((sin\alpha=\frac{2}{3}\ \wedge \alpha \in (0;\ \frac{\pi}{2})0 \Rightarrow ctg\alpha=\frac{\sqrt{5}}{2} \neq \frac{1}{3}\)
ODPOWIEDZ